Bivalne notranje rešitve in ideje - Suhomontažna gradja

Pojdi na vsebino

Suhomontažna pregradna stena

Suhomontažna gradja
Kako pravilno postavimo montažno pregradno steno ?
Z izgradnjo montažne predelne stene na enostaven in hiter način pregradimo prostor, da ustreza našim željam. Pred samim začetkom izgradnje, se moramo vprašati kakšen je namen in katere zahteve mora montažni zid zagotoviti.
Preprosta vprašanja za pravilno izvedbo :
- Kje bo potekal in kaj bo ločeval?
- Kakšne bodo obremenitve (bo nosil kuhinjske elemente, TV,...) ?
- Kakšne so zahteve glede požarne varnosti, vlage, ... (katere mavčne plošče bomo uporabili) ?
- Željena debelina zidu ?
- Bodo v notranjosti inštalacije za vodo, odvodne cevi,... ? (tako imenovani inštalacijski montažni zid)
voda in elektrika

Recimo, da želite postaviti pregradni zid v vlažno sobo, je potrebno uporabiti plošče z vodoodbojnimi lastnostmi. Če želite, da se ne prenaša zvok potem uporabimo zvočne izolativne mavčne plošče. Zelo pomembno pri izbiri ustreznih mavšnih plošč je tudi kakšnim bremenom bo izpostavljen montažni zid. Fermacell ali Aquapanell plošča z debelino 12,5 mm, na primer, nosi težo do 50 kg na točko privitja. Želite doseči okrogline, obok ? Potem uporabimo mavčne plošče z lastnostjo upogibanja.
Postavimo osnovo, ki bo vse skupaj nosila ali tako imenovano podkonstrukcijo. Lahko je lesena ali pločevinasta. Pri pločevinasti fiksirate v strop in tla U profil. Nato pa navpično postavimo C profile (na 62,5 cm razmaka), na katere kasneje vijačimo izbrane mavčne plošče. Pri podkonstrukciji je zelo pomembno, da je le ta ravna in trdna. Saj se bo to, po privitju mavčnih plošč odražalo na celotnem zidu. Na U profilu uporabimo izolacijski trak ki preprečuje prenos zvoka na strop ali tla. Profile, enostavno na potrebno dolžino režemo z škarjami za pločevino. Pri odprtinah za vrata, uporabimo za to namenjene UA profile. So iz debelejše pločevine in nudijo boljšo togost in imajo večjo nosilnost pri obremenitvah. Za utrditev in večjo nosilnost, če bo obešena kuhinja, klima, radijator,.. se za ojačitev uporablja les (OSB plošče).
Ko zaključimo s podkonstrukcijo, lahko privijačimo ustrezne mavčne plošče (enojne, dvojne). Paziti je treba, da se plošče po stikih prekrivajo (min 40cm). S tem preprečimo, kasnejše pokanje sten in dosežemo večjo trdnost. Prvo, zapremo eno stran, nato namestimo ustrezno izolacijo. Postopek ponovimo, na drugi strani. Na koncu nam ostane samo še fina obdelava spojev in celotne površine. V kote med mavčnimi ploščami in betonom nanesemo kit. Končna obdelava, je prav tako pomembna kot sama podkonstrukcija. Površine morajo biti lepo obdelane, saj le te vsakodnevno gledamo in odražajo kvaliteto.
Kasneje, lahko na montažno steno nalepimo keramiko, tapete ali pa samo nanesemo barvo.    



3 Komentarji
Povprečna ocena: 134.7/5
1 2 3
Matej
2020-01-29 21:35:26
Lepo napisano.
1 2 3
Pristava pri Mestinju 24
3253 Pristava pri Mestinju
spletni blog
IZVEDBE
Nazaj na vsebino