Bivalne notranje rešitve in ideje - Suhomontažna gradja

Pojdi na vsebino

Podstrešno stanovanje - izkoristite neizkoriščen mansardni prostor

Suhomontažna gradja
Z izgradnjo podstrešnega stanovanja, lahko hitro in enostavno pridobite na kvadraturi bivalnega prostora v objektu. Starejši objekti, imajo v večini ta prostor neizkoriščen, ali pa je v uporabi kot skladiščni oziroma odlagalni prostor za odsluženo pohištvo in raznorazno šaro. S pravilno in kvalitetno izvedbo, pa lahko le tega uredimo v lep razgiban in individualen bivalni prostor z "wau" efektom. Podstrešni prostor nam dopušča, da domišljiji pustimo prosto pot in ga uredimo v okviru, ki nam ga dopušča dejanski prostor podstrešja.

mansarda

Zaradi razgibanosti (poševni stropovi, mansardna - strešna okna,...), lahko rečemo da so podstrešna stanovanja med najlepšimi bivalnimi prostori. Pri izgradnji, lahko pustimo vidne strešne gredi, dele ostrešja, LED ambijent osvetlitvijo,...  

Pri izgradnji mansarde, pa je ključna pravilna in kvalitetna izolacija. S katero preprečimo toplotne izgube, saj ob neustrezni toplotni izolaciji, objekt skozi streho izgubi kar 30% toplote. Poševne strehe s svojo veliko površino so konstantno v kontaktu z zunanjo tempereturo. Če je izgradnja neustrezna - slaba ali pa če niso vgrajeni vsi potrebni elementi (toplotna, parna zapora,...), se podstrešje poleti zelo hitreje ogreje pozimi pa ohladi, kot ostali prostori v objektu.

podstrešnega stanovanja

Prostor razdelimo s predelnimi stenami, ki so lahko klasične (zidaki, Ytong,...) ali pa hitro in enostavno z suhomontažno gradnjo. Slednja je hitrejša, ker ne vnašamo vode (vlage) v objekt in se izognemo sušenju. Čistejša, ker je manj odpadnega materijala in umazanije. Zaradi lažje teže stene kvadratnega metra, dotatno ne obremenujemo statike objekta. Pregradno steno eventualno lahko postavimo, kjer koli neodvisno od nosilnih sten. V času gradnje ali kasneje lahko steno, dokaj hitro in enostavno spremenimo ali prestavimo (omogoča večjo prožnost). Enostavna vgradnja inštalacij - elektrike, vode, možnost stenskega ali stropnega ogrevanja,...

izgradnja podstrehe

Pri sanaciji tal, je potrebno upoštevati statične obremenitve. Ker v nekaterih primerih izgradnje podstrešnih prostorov, podov ni možno urediti po klasični metodi, z betonskih estrihom in izravnalno maso. Imamo na voljo suhi estrih, ki je možen v različnih izvedbah. Prednosti le tega, pred klasičnim so: teža obremenitve objekta, minimalna višina, ni potrebno sušenje, je takoj pohoden,..

tla v podstrešnem stanovanju

Lahko zaključimo, da je največji problem mansardnih stanovanj finančni vložek, ki ga za sabo potegne opremljanje takšnih prostorov. Zaradi razgibanosti, različnih višin in poševnih stropov, vas čaka izziv pri opremljanju bivalnega prostora. Standardne mere pohištva (po meri) in klasična razporeditev v večini primerov ne pride v upoštev. Drugače pa so mansarde izjemno prikupna in estetska stanovanja.



3 Komentarji
Povprečna ocena: 134.3/5
1 2 3
Maja
2020-01-30 08:35:21
Ja res se da super stanovanje dobit iz podstrehe
1 2 3
Pristava pri Mestinju 24
3253 Pristava pri Mestinju
spletni blog
IZVEDBE
Nazaj na vsebino