Bivalne notranje rešitve in ideje - Suhomontažna gradja

Pojdi na vsebino

Podkonstrukcija pri montaži mavčnih plošč

Suhomontažna gradja

Pri suhomontažni gradnji je zelo pomembna podkonstrukcija. To je osnova, na katero, kasneje vijačimo mavčne, cementne (aquapanell) plošče. Če podkonstrukcija, ne bo ustrezala zahtevam, je nepravilno izvedena, ni trdna - toga, ne bo služila svojemu namenu. Lahko pride do majanja sten, ter posledično do pokanja spojev med mavčnimi ploščami.                           

Imamo možnost metalne konstrukcije z uporabo pločevinastih profilov ali pa lesene z uporabo lesnih letev. Za katero se bomo pa odločili, je stvar vsakega posameznika in njegovega prepričanja. Odvisno od izbire podkonstrukcije, je potrebno potem mavčne plošče vijačiti z ustreznimi vijaki (les, kovino). Možno, pa je mavčne plošče tudi lepiti, direktno na zid. Vendar pri lepljenju direktno na zid, ne moremo vgraditi izolacije. Le ta, je zelo zaželjena, saj nudi tako toplotno kot zvočno zaščito.

osnova za izgrsdnjo stropa

Katere so prednosti in slabosti ?

V suhomontaži, ima lesena konstrukcija dolgo zgodovino. Uporabljala, se je celo pred pločevinasto. Ob pravilni izgradnji, nudi togost - trdnost , tako kot pločevinasti profili. Nekateri zagovarjajo, da je z leseno konstrukcijo, delo lažje pri pritrjevanju, rezanju, bolj EKOLOŠKA,... Iz tehničnega stališča, pa ni nobena boljša od druge. Pri leseni, pa obstaja nekaj resničnega v zvezi s kritiko - krivljenja lesa. Ker je les, naraven ekološki materjal, ki diha.  Če za podkonstrukcijo, ne uporabite primernih letev oziroma suhega lesa. S tem se izognete kasnejši deformaciji lesa, ki nastane pri sušenju. Kovinska konstrukcija ima jasno prednost, pri pritrjevanju na strop z obešali (različne višine,...).

izgradnja stropa

Zmotno je mišljenje, da na leseni konstrukciji - vse poka! Ob nepravilni vgradnji pločevinaste konstrukcije, se bodo stene prav tako majale, mavčne plošče popokale,...    

Ali kovinsko konstrukcijo - leseno konstrukcijo ? Najbolj važno je da je trdno - togo zgrajena, da bo lahko nosila steno ali strop.





3 Komentarji
Povprečna ocena: 135.0/5
1 2 3
Janez
2020-01-30 08:36:16
Za metalno konstrukcijo
1 2 3
Pristava pri Mestinju 24
3253 Pristava pri Mestinju
spletni blog
IZVEDBE
Nazaj na vsebino